Wednesday, June 11, 2014

CAT-ACCA ? apa tu ? jajan baru ka ?

assalamualaikum..
ntah kenapa sejak berabad, hari terdetik nak menconteng kat sini.

hari ni nak cerita sikit tentang kos yang sedang saya belajar and otw masuk ke sem2 ni.
namanya CAT-ACCA. maybe ada yang tau, ada yg penah dengar.. dan majoriti sure xtau amnde kah gerangan cat-acca ni.

ACCA stand for Association of Chartered Certified Accountants.
CAT plak ialah Certified Accounting Technician.

tak bnyak pun ilmu ni yg nk dikongsikan,, saya pun baru sem II untuk CAT, just nk share apa yg saya tahu untuk adik2 di luar sana maybe yg nk cuba kos ni dpt overview tntang apekah cat-acca ni.

acca ni satu kos profesional accountant yg berpusat di UK. malaysia hanya mnyediakan tmpt shaja dan bbrapa buah negara lain. kat malaysia ni klau ada pun kat private je, kptm, and kat sunway. nk yg paling murah kosnya, kat uitm ada disediakan :) lebih khusus di uitm shah alam.

btw itu cuma kos utk kolej dan seumpamanya. hakikatnya kos yuran acca, yuran exam adalah sama dan sangat mahal sbb kite mnggunakan mata wang uk iaitu pound sterling. firstly dia ada annual fee iaitu sbnyk 81 pound. kalau convert bole jadi rm400+. yuran exam plak lain lain setiap paper. xingat amount exactly dia tp around 40 - 60 pound.

okay, acca ni sy pun x reti sgt cane nk explain beza dia dgn degree akaun biasa kt malaysia. tp yg pasti level dia lg tinggi la, and ofkos lagi susah. skrg ni kat malaysia acca ni blom diiktiraf sangat, tp most company yang nk amek accountant dorg akan prefer yg ada acca. kalau kat uk plak, level acca ni dikatakan lebih tnggi dari master, bawah dr phd.

cat ni plak... haaa comelkan nama dia... meow ~~~ cat ni actually sbnrnya SHORTCUT utk buat acca. basically org bole finisih buat acca dlm 3 thun stgah paling cpat. cat ni tgok tmpt, ada tmpt dia buat stahun, ada tmpt stahun stengah. after cat str8 buat acca. jgn mimpi abes cat nk stop pi cari keje. xde org pandang sijil cat ni. dia cuma melayakkan kita utk sambung acca, itu saja. so, once da masuk cat.. kene nekad btul.. abes kan terus smpai acca, walau susah mcm mane skalipun. jgn berhenti stgah jalan. so pikir masak2 sblum masuk cat ni.

ada org dia playsafe. buat diploma or degree akauntan dulu, then baru smbung acca. tp yg ni take time.. lama. sbb tu cat ni dikatakan shortcut. klau bole aim "straight seater". maksudnya xde fail fail, xde repeat. dh la yuran exam mahal, fail, repeat, kene bayar lagi. tak sakit?

cat punya exam sume CBE, "computer based examination". MCQ je,,, pilih A B C D and ada sikit multiple response, mcm pilih statement tu true or false, atau dia bg soalan calculation, tulis final answer. ni sistem kt uitm la, xtau la klau kt tmpt lain. kat sini xde pointer. pakai markah. mcm skola sikit la. passing mark 50%. wahh~~ mcm senang kan?? takk. susah. percayalah, susah. klau acca tu stiap exam bole kata msti ada at least sorg fail. tp level cat ni basic la,,, supposed to be xde fail. and memandangkan exam nye pkai komputer, duk kat lab.... ingt tak jwab soalan exam time ujian memandu?? haaa mcm tula... abes jawab, tnggu masa abes, atau tekan button "exit" and... PAP! kuar markah :) nice huh?

xde apa yg nk takut sbnrnya. lecturer sy ada ckp.. x smstinya org pandai je bole grad acca ni.. yg penting attitude. kene rajin, dan konsisten. cat acca ni diibaratkan mcm amek SPM 6 bulan skali. haaa, mcm mane study time spm dlu, cmtu jgak la kene buat.

xde apa yg nk takut pun... cuma kene korbankan sikit.. xde apa yg senang mudah dan free dlm dunia. sume bnde perlu kan pengorbanan. x lama.. lepas grad acca nnti inshaAllah,,, keje senang... company yg cari korang.. accountant ni satu keje yg snang nk dpt... sbb setiap organisation mesti perlukan akauntan. klau xnk pun, bukak firm sndiri,, ataupun,, dah ada ilmu akauntan, ada bisnes sikit2... bukak lerr bisnes sndiri, kedai makan ke.. pun bole.

duhh,.. bnyk lagi nk citer ni... tp tgn dah lenguh aih... haha.. saje teringin nk post sbb minggu lpas budak baru masuk utk intake jun. mnggu ni dorg punya first week of class... seronok tgok muka muka baru ni :)

apa yg kurang harap dimaafkan,, yg tersilap salah tu mohon diperbetulkan... sy pun manusia biasa yg ingin kongsi skadar apa yg sy tahu :) salam.

25 comments:

  1. 1st semester dapat markah berapa ... :)

    ReplyDelete
  2. Membantu jugak cite ni..haha..sy nk amik kos CAT..tapi taktaw CAT ni ap?? nasib baik jmpa blog ni.. then kalo nk smbung ACCA ni brape tahun??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf bru bukak, da lama x jenguk blog ni huhu.. Acca tu depends on student itself. Ade F level and P level, mula2 kene abes 6 paper kat F level, bru bole proceed P level, ade 4 paper.. Bru abes.. Ade org amek 2 paper satu sem, ade yg hardcore amek 3 paper. Kalau fail repeat. Yg pnting kene abeskan sume paper tu. So brp tahun tu, depend student tu brp cpt dia bole buat :)

      Delete
  3. salam en. Ameerul, sy umur dah 26, keje akaun pon dh nk dkt 5tahun.. Tetiba plak ngengada nk sambung blaja. Sy setakat dip akaun shj. Boleh share details x? Cmne ngn study awk tu? Bleh la share paper exam awk.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry2... Dah lama x jenguk blog ni.. Bru prasan.. Hmm detail cmne lagi yg nk tau ek.. Share paper exam mksdnya?.. Haha xtau la nk jwb cmne.. Klau nak bole try ws sy kot.. Mngkin snang sikit nk citer detail tu..

      Delete
  4. tu la korang..adik2..kalau korang nak tau..punca banjir di Kelantan Dec 2014 hari tu ada kaitan dgn ACCA la....sebab kat masjid Gua Musang ari tu ada seorang makmum yang mengalami tekanan yang amat dahsyat disebabkan penangan acca,lama dah dia buat acca,tapi, takde satu paper pun yang pass...cuba bygkan,sejak dari tahun 2008,tahun mula2 dia abis CAT,sampai sekarang 2015 takde satu pun yang lepas...tatkala member2 lain dah abis dan banyak keja kat company besar2,dah dapt kawen dan dapat anak,seorang hamba Allah ini mengadu pada Allah akan keperitan memebuat acca..sangat tertekan..dengan mahalnya..dengan tidak dapat fokusnya...lastly Allah nak bagi orang lain rasa apa yang dia rasa,maka Allah datangkan banjir besar di bumi Kelantan..nak bagi orang yang tak buat ACCA rasa apa rasanya buat ACCA.....dan segala nilai kerosakan banjir aritu...mcm tulah rasanya nilai bila kita buat acca,fail,repeat..bnyak kos yag abis..atau lebih besar lagi drpd nilai kerosakan banjir...dgn air mata lagi,kalu ditimbang dengan air banjir...mungkin air mata peritnya buat acca lenih berat dari itu lagi...cuba bayangkan....ini luahan hati dari saya yang tgh buat acca...renungkan2lah..kalau masih fail lagi...mungkin banjir yang lebih besar akan datang......fikir2 kn .

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum ameerul hakim
    hai
    yang komen yang atas sana tuh mengarut je sbb kat kelantan ACCA nih orang panggil untuk makanan tradisional di mana sayur akan dicampurkn dngn cuka and untuk makan sekali dengan nasik dan lauk
    so, betul ke "ACCA" nih seperti master and cuba awak beri bukti bahawa "ACCA" nih setaraf dengn master sebab ayah saya tak beberapa pasti dan tak logiklah blaja skit je terus dapat master
    so,please tolong saya???????saya buntu sekarang nih!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh cmni, yg sy post ni dah lama, mase tu sy mula2 start course ni, so maybe ade ayat tu yg may cause misunderstanding sbb ilmu pun x bnyk lg so at first im sorry. Sy tak bermaksud acca ni setaraf dgn master. Itu bahasa mudah utk org fhm. Acca ni international profesional degree, which means higher than acc degree holder. So yg common kite tau kt malaysia ni, after diploma degree then after degree master. And acca ni lak higher thab degree, so just assume it is might be same level as master, although it is not. Plus, after acca, trus kerja and entitled as chartered accountant, no more further for continouos study mcm master ke phd, xde. Just that. Klau degree holder, they are just an accountant. Im not sure u fhm ke tak but i hope it give u something. And, for ur statement blaja sikit tu, huhu.. Acca is not that easy. Sape kate sikit? Ade org terpaksa spend 6-9 years to finish acca. Sy xtau klau course lain pun ade mcm ni, tp masa sy interview for taking this course dia ada ckp, "if u dare to take acca, you dare to fail". Failing a paper in acca is reallh common. Klau ade yg straight seater which means dia pass all the papers until grad without a single, he/she is a supergenius alien. Acca is really tough, not easy duh.

      Delete
  6. sekarang studi kat mana? curious..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum. Sekarang belajar acca lagi ke kat uitm? You amik cat dulu uitm jugak ke? Is it available till now?

    ReplyDelete
  8. ada beza tak cat-acca dkt uitm dgn kptm?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Kptm ada program CAT-ACCA Certified Accounting Technician dan ACCA Association of Cartered Certified Accountants. Soalan saya, apa beza kedua-dua program ini? Saya sedia maklum yg CAT-ACCA hanya 3 sem dan ACCA 8 sem. Adakah saya kena amik program CAT-ACCA dan kene pass untuk masuk ACCA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk lepas spm, CAT (lebih kurang mcm foundation for accounting) merupakan pathway untuk ACCA. Kalau awak dah ada dip ataupun degree, tak perlu sambung CAT.

      Delete
  10. Assalam...contohnya klau sama ambil ting.6 saya perlu ambil cat atau acca untuk selanjutnya?

    ReplyDelete
  11. Kalau dapat tawaran akauntansi di kptm tu CAT atau ACCA?

    ReplyDelete
  12. Kalau ambil cat acca ni boleh sambung luar negara tak ?
    kalau nak sambung mcm mana yea

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum tuan,
    cara penerangan tuan ni menampakkan yang acca ni seperti mustahil untuk lulus tanpa sekali gagal.
    adakah taraf kesusahannya adalah sehingga tiada sorang pun hamba Allah yg sederhana di bumi ini (not a alien like u said earlier) mampu lulus without any single failed.
    mohon perjelasan tq :)

    ReplyDelete
  14. comel gila entry ni lol laki ke perempuan buat entry ni?? mysterious nye

    ReplyDelete